Avonturen beleefd in 2010


 2010.12.28. Aap zit momenteel in een ETAP 'hotel' in de buurt van Frankfurt, aan een hopelijk dikke Duitse bier, dus aan mij de eer de weblog vol te schrijven met onzin. Aap is onderweg naar Bern met een afgeladen Europcar bestelbus waarin naar het schijnt 50 verhuisdozen met meuk en inboedel staan. Ik kan me er werkelijk niets bij voorstellen dat wij nog zoveel spullen in Amsterdam hadden staan, maar aap zegt het, dus dan zal het wel waar zijn...  Wel enigszins verontrustend dat we die spullen vervolgens hier kwijt moeten, na ze eerst omhoog gesleept te hebben. 
Overigens een apenrelaxte Kerst achter de rug, waarbij weinig culinaire hoogstandjes, maar veel skitechnische laagstandjes voorbij zijn gekomen. Met als tragisch dieptepunt een smakkerd van ondergetekende, waar mijn knie nog niet geheel van bekomen is. Gelukkig is de skivakantie nog 4 hele dagen weg, hebben we geen versgeschuurde parketvloer waar ik met enige regelmaat per abuis een dubbele axel op uitvoer en glijd ik buiten op de verijste sneeuw al helemaal nooit uit, dus die knie is weer helemaal goed als ik hem echt nodig heb.
Zoals het een 'waar expat-vrouwtje' betaamt, heb ik in aap zijn afwezigheid een stofzuiger, planten, wc-borstel, douchegordijn en andere truttigkuttigheden gekocht. (Nu nog een huishoudster zodat er ook daadwerkelijk en juist gebruik wordt gemaakt van die attributen). Met name het douchegordijn is een ware verrijking. Het douchegordijn blijkt er in combinatie met de ventilator voor te zorgen dat de functionele ruimte van de douchebak tweemaal zo klein wordt, en die is al niet zo groot. Maar niet getreurd, met een paarsgestipt douchegordijn tegen je kont aangeplakt, en een hangplantje in je gezicht gedrukt, is douchen hoedanook een feest!     
Ons nieuwe huis is oud en prachtig gerenoveerd, met nieuwe keuken en badkamer, originele (enorm krakende) parketvloer, plafondornamenten, sierlijsten, deursloten met gekke grote sleutels, lambrisering, inbouwkasten, etc. Het Lorrainekwartier waar ons huis staat, ligt aan de Noordzijde van de rivier de Aare die om de oude stad kringelt. De Lorrainebrug over met uitzicht op de Noordwanden van het fameuze trio Eiger, Monch en Jungfrau, en we zitten in de eeuwenoude binnenstad van Bern. Foto's volgen!
 
                                                                   kip (phoooohkpokpokpokphohk)
 

 
We schrijven onderhand 2010.12.21. dat bloggen per weekeinde valt niet mee. (Zondagavond te moe van het buitenspelen, maandagochtend te chagerijnig om iets leuks te schrijven, maandagavond gedeprimeerd omdat kip in Nederland is, dinsdag klimmen, woensdag is kip er weer, donderdag iets doen, vrijdag ook, zaterdag te moe, ...)
Volgens kip zijn er mensen, niet-klimmers, die weinig kunen volgen van de klimverhalen. Dat is natuurlijjk logisch, want als je niet weet dat 120m voor een route best lang is, danmist toch de wow-factor bij het lezen van zulks. De oplossing is natuurlijk simpel: ook gaan klimmen. Daar willen we dan best mee helpen. 
Echter, vooralsnog is het ski-seizoen geopend. Terwijl Nederland onder een dik pak sneeuw ligt, valt hier om de dag ook 10cm, en smelt dat de volgende dag weer helemaal weg, het regende zelfs vandaag, ongehoord! De illusie dat het in Zwitserland alleen maar zon of sneeuw kan weren is dus verloren. Een andere illusie die ik onlangs verloor is dat mijn Duits lang zo slecht niet is. Het is aan de goedheid (en het beroerde Duits) van de Berners te danken dat ik dacht dat ik een aardig mondje germaans babellen kon, maar in voorbereiding op taalles heb ik toch weer een aardige onvoldoende gehaald voor Duits. Daarmee wel naadloos aansluitend op de middelbare school lessen 15 jaar geleden... dat dan wel. Ik kan dus niets zinigs vertellen over Duits, maar wel over Bern-Deutsch. Een voorbeeld van goed Bern-Deutsch, wat ook zeker in het oosten van Nederland niet misstaan zou is 'hoi zäme', wat zoveel betekend als 'hallo allemaal'. Mocht u uw disgenoten een smakelijke maaltijd wensen dat trekt u met een welgemeend 'en guete' van leer. 'Proost' is 'proscht' en 'heel erg bedankt' luidt 'Merci viel mahl'. Dat laatste komt omdat Bern op de grens van het Franse en Duitse taalgebied ligt, dat is ook een reden waaom Bern de hoofdstad en regeringszetel is van Zwitserland. Het skiseizoen begint zo medio December, voor die tijd kan er al gegeleden worden, maar niet veel. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ook nu veel pistes nog gesloten zijn, dat het weer nog niet erg goed meedoet (veel bewolking, weinig zicht) en dat we af en toe op gras of grind skiën, maar het belangrijkste is natuurlijk dàt we skiën. Zo ook afgelopen weekeinde, zaterdag Lenk, zondag Adelboden. Kip gaat gestaag vooruit, ik lijd aan ups and downs. De kunst van jezelf iets te leren is om objectief te zijn, maar het is verdomde lastig om boven je eigen teleurstellig uit te stijgen als je daarnet -door eigen falen- in elkaar bent geschud op een bugglepste of net niet een doodssmak hebt gemaakt tegen een boom (of kind, zo een die achteroverleunend overal schijnbaar moeiteloos af komt, gelukkig vallen zo ook wel eens, en janken, janken!). Gelkkig kwam het op de valreep nog goed met me, en heb ik naast een boel lelijke afdalingen ook wat mooie runs kunnen maken. 
 
 
    Het EOFT, of eigenlijk 'de' want dat is de Europese Outdoor Film Tour, deed lang geleden Nederland al aan, wij hier in der Schweiz, moesten wachten tot 2010.12.08. Op de bonnefooi (want er zijn nooit niet 450 mensen die daar heen willen) togen we ginter waar een jongedame gestressed maar toch vriendelijk ons wist te melden dat er keine Chance op een vrij ticket was. Waarna we werden aangesproken door een aardige jongeman wiens twee vrienden toch niet mee wilden. KATSCHENG! De solo-klim-nerd en de Robinson Crusoe konden ons erg bekoren, zo ook het camerawerk van de ATB downhill film. Voor klimmers en niet-klimmer alike: volgend jaar (weer) lekker gaan.
Een totaal misplaatste herfstfoto, die
ik jullie desondanks niet wil onthouden.
 
Het weekeinde van 2010.12.11 mochten we in kasteel de Haar een hapje komen eten op het jaarlijkse diner door mijn werkgever georganiseerd. Het concept en de uitkomst zijn altijd gelijk, men staat, loopt rond, gangen worden langsgebracht. Elk jaar ook maken we de fout dat we dichter bij de bar dan bij de keuken staan odat we nauwelijks eten en veel drinken, recept voor een Zondag waarop je beter niet een lunchafspraak kan plannen. Lunch hadden we op Zondag in het pitoresque Breukelen. Dat Breukelen pitoresque is weet ik omdat ik eerst een ommentje heb moeten lopen, alvorens droog brood en een slokje boullion te snaaien. Kip had ook een kater ,zei ze, maar zat wel lekker aan de ravioli. 
    Ons nieuwe appartement betrekken we ook een dezer dagen, meubels druppelen binnen (KIVIK, parel van het Zweedse meubelhuis) en de grote klapper komt tussen Kerst en O&N als ik de Nederlands boedel hierheen haal (op een roadtrip, in de sneeuw). Liefst zou ik er al slapen, maar die parketvloer is richtig hart...
aap

 
2010.12.04 winkelen... winterbanden, wat zullen we daar blij mee zijn. Inmiddels wel weer genoeg hakken-met-de-ijsbijl-om-uit-de-parkeerplaats-te-komen en rechtdoor-terwijl-je-eigenlijk-rechtsaf-wil perikelen beleeft. Kip een skihelm (niet dat we zo hard gaan, maar toch met zo'n ding op je kop voel je je een stuk sneller op de piste, en 't staat zo enig....he, dopje) en nieuwe broek (kip d'r oude broek is aap zijn nieuwe broek, iedereen blij, vooral de billen) en beiden een dikke lange fleece onderbroek (het flanel van tegenwoordig, rrrrrr), we gaan tenslotte in maart al met Martijn off-piste. Hoewel aap natuurlijk meteen tourskischoenen, tourski's, stijgvellen, harscheisen en het liefst ook een sonde, pieps en helicopterbrevet zou willen hebben, heeft kip hem er alvast van kunnen weerhouden een 3-laags goretex tourskibroek te kopen (die niche was inderdaad nog niet ingevuld in aap zijn outdoor-broeken arsenaal, maar dat is helemaal niet erg).
kip
Zondag 2010.12.05 natuurlijk skien. Het zelfhulpskiboek is nog niet uit (het arriveerde wel snel; heb het een goede twee avonden kunnen lezen en ski-relevante bewegingen kunnen oefenen voor het slapen gaan...), toch heb ik er al wijze lessen uit gedestilleerd. Wat er niet in stond en ik toch gedaan had is de canting feature van mijn schoenen ten volle benutten; een afradertje. Wat er wel instond en ik benut heb zijn aanraders. Daarover allicht later. Geen fotografisch materiaal, een beeldige omschrijving (van bijvoorbeeld de reddingshelicopter die een hoofdletselslachtoffer van de piste plukt, of collega en vrind S. die uit de pannekoeklift in de poeder belandt) blijven ook achterwege want thans is het verjaardagsetenstijd (we schrijven maandag) en gaan we 'the beckoning silence'  kijken. 
aap


2010.12.02 Huurcontract getekend voor onze nieuwe woning, waar de bouwlui nog heel druk aan het klussen zijn. 
Heh!, kan dat ook? Dat je andere mensen laat klussen en er dan gaat wonen ipv dat je zelf gaat klussen en andere mensen in je huis gaan wonen als je eindelijk klaar bent....? Waarom heeft men ons dat niet eerder verteld?
"pokpok, kapouw!" kip

2010.12.01. kip's vlucht is geannuleerd, stomme sneeuw...
aap

 
Sneeuw! en niet zo'n lullig beetje als in Nederland. 2010.11.27 Gaan de latten onder en stuiven, stuiteren of schuiven we de Saas-Feeer pistes af. 
Dat was het plan, wat echter geen ruimte hield voor lege accu's van de zoom mobiel. 
(Dat komt door het prijswinnend-strak parkeren naast een muurtje, waarna bestuurder over de middenconsole kruipt om via het bijrijdersportier de buitenwereld binnen te komen, daarbij het automatische delampenbrandennogalarm omzeilende. En de batterijpack van het vorige lege accu avontuur is niet bestand tegen een totaal platte accu in combinatie met winterse vorst, zeker niet na een maand in de kast verstokt van stroom te hebben geleefd.) Het nieuwe plan: met het fantastische OV naar Saas-Fee, tandenborstel mee en zaterdag en zondag spelen in de schnee. Dat rijmt, dus is het een goed plan.

Het zicht viel wat tegen maar de reis viel weer mee, de pistes waren mooi, de wind koud. De soep super, de apfelstrudel viel tegen, de kleding afdoende, maar kip lekte wel wat dons. Ik had verder niet verwacht dat 6 keer dezelfde piste achter elkaar niet per se saai is (door dat beperkte zicht blijft het een verrassing).

Volgende week weer (dan naar Adelboden), want skifahren is fijn, bijna net zo fijn als klimmen. En omdat het nooit goed genoeg is komt volgende week dit zelfhulp- annex skiboek in de brievenbus.
aap 

 
Maandag 2010.11.22 weer een appartement bezocht. Eentje uit de krant deze keer dus op goed geluk. Het appartement wordt frisch gerenoveerd en was bij lange na nog niet af dus meteen enthousiast gereageerd. En met goed gevolg want men belde woensdag 2010.11.24 dat ze een contract gingen opmaken, als we nog interesse hadden. Kip heeft het nog niet kunnen zien, en hopelijk maken ze het echt zo mooi af als ik denk dat ze gaan doen... Volgende week tekenen... 
aap

 
2010.11.20 weer een huis bekeken (dat blijft zo tot de afmeldingen stoppen en het 'gefeliciteerd meneer, mevrouw' begint). We waren ook nu weer sehr begeisterd, want groot, raar en licht. Solliciteren dus. Hier wil men ook graag een schuldenvrijverklaring zien, een nieuw hoofdstuk, of op zijn minst paragraaf, in onze tocht door Zwitserse formulieren, procedures en ambtelijke apparaten! 
    Vrijdag klom kip haar 6c project in de superoverhang, ik faalde jammerlijk in mijn 7a project ernaast. Daarna klom ik wel twee mooie, echte, 6c's op het verticale  (het kan dus nog, technisch klimmen). Daarom  en daar het ook al koud begint te worden (4 graden) en de donsjacken nog thuis hingen hebben we zaterdagmiddag slechts een wandelingetje gewaagd naar Neuhaus, een klimgebiedje bij Interlaken. Mooi voor een mooi weekeinde klimmen bij mooi weer. 
    Zondag 2010.11.21 de Simmelflue beklommen, een wandeling/klettersteig boven de Thunersee. 

De 800-odd meter steigen bracht ons het bos in, de wolken in, de muur in, de muur uit, de wolken uit, de zon in (!), weer de muur in, de sneeuw in (!) en uiteindelijk via wat creatief pad-vinden (inclusief sneeuwmannetjes gemaakt voor afdaal-orientatie) naar de top. Die top was gesierd met, naast sneeuw, tibetaanse gebedsvlaggetjes, dus het boterhammetje bergkaas had echte himelaya allure. Een mooi uitzicht op de Eiger noordwand en de wolkenzee onder ons maakte dat feest natuurlijk compleet. De Abstieg was nog een aardige kluif en onderaan aangekomen moest nog over de weg teruggelopen worden naar Brothusli want we hadden er een traverse van gemaakt.

Aldus 's avonds (17:30, stel je voor), moe en voldaan zoals dat heet, witlof met rookkaas, aardappels en salie gesmikkeld en Dexter afleveringen gekeken. Maadag mag kip weer vroeg vliegen dus is het nog vroeg als de oogjes dicht en snaveltjes toe gaan.
aap

 
Het weekeinde van 2010.11.13-14 in Nederland doorgebracht, heel gezellig gegeten, gedronken, net kerst. Veel kaas, wijn en gezelligheid dus. Zaterdag mijn motor weer aan de praat gekregen, de afstandsbediening van het alarm was abusiefelijk ondergedompeld tijdens de winterstallingschoonmaak voor vertrek naar der Schweis. Die gaf dus geen sjoege meer en starten was dus geen mogelijkheid. Accuwissel en wat gefriemel et voila! Ik heb dus maar meteen wat rondjes over het weiland gereden (ze is geschorst en mag dus niet op de openbare weg spelen). Ik ga d'r verkopen van importeren is een hoop gedoen, maar 't is wel een hele fijne fiets... Zondagavond nog meer gezelligheid bij N&E (of E&N?) met J&J (criptisch hoor, privacybescherming. Ik zou natuurlijk ook 'de kat en de poes' en 'Jut en Jül' kunnen zeggen...). 
Maandag 2010.11.15 had kip een korte anstieg naar haar werk en ik een langere; met de zoom mobiel naar Bern afgereist en natuurlijk aangehouden bij de grens: wat heeft u daar meneer? een kast. wat kost dat meneer? 40 euro. rijdt maar door meneer. dank. 
aap

The only person who's work could all be done by Friday was Robinson Crusoe.

 
Maandag 2010.11.08 twee appartementen bekeken, een bejaardenwoning (met klei-egels in de gang bij de buren, met herfstbladeren erbij gedrapeerd, blek!) op toplocatie die 'm niet wordt, en een huis om verliefd op te worden (wat we dus maar gedaan hebben). Solliciteren dus. 
    Het andere appartement wat we mooi vonden (zie 2010.10.29) is opeens 300 alpendollars in prijs omhoog gegaan, een beetje onbeschoft vinden we, maar dat wordt 'm dus niet. 
aap

 
Zondag 2010.11.07 regende het, kip heeft haar laptop een tweede leven gegeven door Kubuntu te installeren, alles lijkt ootb te werken en is nog redelijk snel ook. 's Middags nog een wandelingetje naar Gurten gewaagd en en passant een potentieel huis gezien. Maandag kijken...
aap

 
Zaterdag 2010.11.06. Weekend dus; tijd om buiten te klimmen. Het verveeld nog niet! 
    Vandaag een ambitieuzer project: de 450 meter hoge Balmflue. Een mix van 3,4 en 5e graads klimwerk (met 6e graads varianten mogelijk), met af en toe een luchtige boswandeling en een heel luchtige klettersteig. Ik had bedacht de D-schoenen voor deze toer te gebruiken (anders weet je nooit of je 5c+ op die dingen voor kan klimmen) en kip hield het bij haar paarse klimmuiltjes-met-teengat. Plaisir Jura (Edition Filidor) beloofde ons alpien terrein waar nuts 1-9 en friend no. 2  gebruikt moeten worden, dus die mochten mee, en ook een handvol schlinges. 
    De aanloop door het herfstbos was natuurlijk weer helemaal geweldig, alleen een blij hondje met flapperrende oren had die nog fijner kunnen maken. De route, tjsa, die was een beetje druk. Naar verluid zaten er 5 touwgroepen voor ons, op een goed moment had ik uitzicht op 3 ervan, dus dat klopt waarschijnlijk wel. File klimmen dus, waardoor de eerste twee lengtes een uur in beslag namen. Dat belooft wat als je 15 lengtes klimmen + 6 geitenpaadjes klauteren + 1 klettersteig voor de boeg hebt, met nog een abstieg van een uur. Schattingen voor deze route lopen van 5.5 to 8.5 uur, donker wordt het tegenwoordig om 17:07 en we startten om 10:00, weinig tijd te verliezen dus!
    Hoe hoger we klommen hoe beter het ging. Nadat we een gepaste afstand op onze voorgangers hadden ingenomen konden we gestaag doorklimmen, het weer werd alleen maar beter en ohohoh wat was het fijn om buiten te spelen. 
    De foto's zijn  verloren geraakt, dus moet de Balmflue nogmaals beklommen worden. Wel hebben we de kiek hiernaast nog, geschoten door Urs uit de touwgroep voor ons,  waar we gezellig samen op staan (kip 6 meter boven haar vorige 'haak'; een 10 cm dik boompje waar het touw over loopt), en ik moet nog afspringen van waar ik sta, want dat is een soort overhellende pilaar, de zgn Katzesprung met 10 meter lucht over een breedte van 75 cm. Lekker leuk. Needless to say waren we precies met het vallen van de avond (en de regen) terug bij de auto. [30 minuten aanloop, 6.5 uur klimmen inclusief rust/wachten en 1 uur afdalen. Klimmen van de Balmflue kan sneller dan dat bij uitblijven van file. Groene verf markeert de normaalroute, blauwe verf moeilijkere varianten. Behaking is goed maar soms wat luchtig, nuts en friends niet strict noodzakelijk maar slinges wel. Standplaatsen zijn met twee onverbonden haken en geregeld aan een boom.]

Ik had dit artikel gelezen, waarbij de automatisch blokkerende HMS natuurlijk schreeuwde om uitgeprobeerd te worden. Wat in de praktijk lekker werkt is de volgende setup met behulp van en setje zodat (hoog genoeg ingehangen) de autoblock-snapper op zijn plek blijft.
(Jammer dat ook de foto van de autoblock-hms-met-setje in situ verloren is gegaan.)

Hopelijk kunnen we dit jaar nog zo'n lange multipitch maken, want de vraag of ook bijvoorbeeld 6b's op D-schoenen voorgeklommen kunnen worden is nog niet beantwoord en abseilen op snappers ipv tuber of acht heb ik ook nog niet in het wild uitgeprobeerd, en er moet nog serieus op eigen materiaal geklommen worden... zo veel te doen...
aap

 
Zaterdag 2010.10.30 dus weer buiten klimmen, de Eulengrat. Zo'n twee-en-een-half uur buiten spelen boven herfstbos in fijne rots. Geen straf voor ons. Jammer genoeg ben ik de fotos kwijt geraakt.
    's Avonds met vriend en collega S. wijn gedronken en kaas gegeten. Hele vieze kazen zaten daartussen, die naar stal stinken of inzakken of waar stinkend vocht uitkomt. De wijnen, hoewel bijzonder goed, waren ook bijzonder voltallig en Zondagdag 2010.11.31 danook, voor het eerst in jaren, de hele dag samen in bed gezeten en films gezien. 'Moon' (oid) een heel aardig  verhaal over Sam de kloon, '9', een absolute vermijder, wat een zaadfilm, maar met mooie graphics, dat dan weer wel, over een 'post-apocalyptische lappenpoppen vs machine oorlog'. En 'Book of Eli' wat wel een aardig verhaal is over alweer een post-apocalyptische wereld maar dan niet met lappenpoppen maar met blinden en evangelisten. Daarna dan toch uit bed gekropen voor een zondagmiddagwandeling naar Gurten, maar dat hebben we niet gehaald door de kater-honger. Een zondag zoals andere mensen die vast vaker hebben. Ik geloof dat we ook nog Dexter hebben gekeken 's avonds. In bed.
aap

 
Vrijdag 2010.10.29. Onze toekomstige woning gezien? Ik hoop dat we 'aangenomen' worden. Je solliciteerd hier namelijk op een huis, en da's best spannend eigenlijk... Ik heb zojuist het Wohnungsbewerbung formulier opgestuurd, met een enthousiast verhaal, nu maar duimen draaien.
Verder vanavond uit 7a's gevallen, ze kunnen dus wel moeilijke routes maken bij Magnet. Zondag weer proberen, morgen buitenspelen in 250 meter aan multipitch!
aap

 
Vrijdagavond 2010.10.22 kwamen C&J op een 'kleine' detour langs, ons eerste bezoek. Vrijdags eerst Bern bekeken en bij Felix cocktails, whiskey en barbara's gedronken.
Zaterdag 2010.10.23 met z'n vieren bij Meiringen gewandeld. Bij het cafe waar we parkeerden zat het locale jagersgilde alvast aan het bier, of dat voor of na het knallen was weten we niet. Dat wij geen oranje hesjes aanhadden was wel een gegeven. Wij leven nog. De herfst is geweldig mooi aan het zijn, dus daar hebben we 15 kilometers doorheen gestruind. 
    Met plaatsvervangende hoogtevrees zag kip mij daarbij over de overhangende (sic!) 200 (?) meter rotsgordel gluren. Een geweldig ding, met hier en daar ene waterval, die dus ook hier en daar over je hoofd verneveld als je eronderdoor loopt. Dat onderdoorlopen kan ook over 'de oude weg' die warschijnlijk met het handje uit de rots gehakt is. Bewijs van vallende geesteente (tot balkongrootte) maakt dat avontuur natuurlijk compleet. 

Zondag 2010.10.24 vertrokken C&J voor de lunch om bijtijds in Nederland te geraken, en hebben wij nog geklommen in Magnet waar we ons allebij stuk hebben getrokken aan overhangen. Good excercise (maar wel genant als je uit steeds lagere routes steeds harder vleukend moet afhaken). Ik heb wel een valide reden gevonden om een figure 4 te maken, en het werkte nog ook!
aap

 
Zondagavond 2010.10.17 mocht ik na 5 uur snelwegblazen kennismaken met de vriendelijkheid van de Zwitserse douane. NEIN, NICHTS 'ABER'! (als in "aber ik wil best meewerken, aber ik heb geen idee wat je zegt en waar je het over hebt.)
Op zo'n moment wordt een authoriteitsgevoeligheid natuurlijk meteen een authoriteitspobleem. De Zoom-mobiel moest ook iets hebben, wat dat is weet ik nog steeds niet, maar het koste wat moeite en CHF 25 aan boete. Ik was gelukkig niet de enige met auto zonder dinges. Gelukkig hoefde de auto niet leeg, ik had ook geen idee wat er allemaal inzat! (uhm, kleider und meine fahrrad)
aap

 
Zaterdag 2010.10.15 reed kip verder naar Amsterdam en mocht ik in Hotton buitenspelen. Daar kwam een beetje regen en kou bij kijken, maar als je dat ziet als goeie training dan is daar prima mee te leven verder. Zondag was het nog kouder maar wel droog.

OV/RK1 weekeinde Hotton

Zeer verguld was ik met het feit dat iedereen van de Outdoor voorklim cursus een Klimvaardigheidsbewijs heeft gehaald (4 keer Outdoor Voorklimmen en 1 keer Indoor VK), het blijven toch een beetje je kindjes he.
aap

 
Geheel volgens plan stonden we maandag 2010.10.11 om 3:40 op zodat kip met de red-eye van 6:00 uit Basel mee kon. Ware het niet dat aap de lichten aan had laten staan van de Zoom-mobiel en de 'batterie total platt' was. Lekker slapen weer dus... De Peugeot garage heeft ons later hun jongste bediende geleend met battery-pack en we hebben zelf ook maar zo'n ding aangeschaft (en geflits wegens snel rijden en kip een nieuw vliegticket en een parkeerboete ook, een prijzige week dus). Dinsdag ochtend vloog kip wel netjes, om woensdag avond weer terug te zijn om met aap's collegea in de kroeg te kunnen zitten. 
Donderdag 2010.10.14 kletterhalle Magnet uitgechecked; alles daken wat de klok slaat! De waardering is alleszins mild, en het niveau van de locals is zodanig dat wij meteen hoog instromen, maar een mooie hal is het zeker (met heel veel knappe meisjes ook).
Vrijdag richting Hotton, Belgie gestuurd voor het afsluitende weekeinde van de Outdoor Voorklimcursus waar aap Kletterfuhrer mag zijn, kip haalt dan de tweede helft van onze bezittingen op en aap rijd daarmee terug naar Bern op zondag. 
We hebben vr-za in de auto overnacht, we hadden net niet genoeg getankt om Groothertogdom en prijsparadijs Luxembourg te bereiken. Alle tankstations die we vervolgens probeerden waren dicht en deden niet aan onbemande service. Bij de 4e pomp hebben we dus maar op het parkeerterrein in de auto geslapen. Gelukkig hadden we een bodempje wijn mee en borrelglaasjes. 
aap

 
Zaterdag 2010.10.09 hebben we La Nostalgique (5c,120m), Bonnes Fontaines, Berner Jura geklommen, super mooi weer voor een hele fijne route met niet zo veel meters tussen de standplaatsen.

2010.10.10 
Kip in de 1e lengte van Metatarses (5c+,120m), Le Paradis, Berner Jura. Mooie route over platen met spleten, het was niet warm dus bedachten we dat we een volgende keer niet een liter water mee de berg op zouden slepen. 

En dan te bedenken dat La Plagne en de rest van de Berner Jura een dik half uur rijden van Bern is. Joehoe!
aap

 
2010.10.04-08 Bern
Deze week zijn we een beetje verhuist naar Bern, aap helemaal, kip deeltijd. Voor vriendjes en familie die zo snugger zijn alhier te kijken staat hier dan misschien soms wat leuks te lezen. 
aap
 

Comments